Почнаха съдебни битки с виртуалната матрица

Потребител на виртуалния свят Second Life спечели дело срещу системата, оприличавана от мнозина на матрицата от едноименния филм. Съдът постанови на компанията Linden Labs, която поддържа Second Life, да върне отнетия в началото на април акаунт на лицето Марк Брега.
Въпросният потребител откри начин да купува виртуална земя по занижени цени, припомня CNews. Марк вложи хиляди реални долари във виртуална недвижимост с надеждата да я продаде по-късно на завишени цени и да спечели добри пари.
Администраторите на Second Life обаче сложиха прът в намеренията на Марк Брега, като му съобщиха, че покупката на евтина виртуална земя е станала възможна в резултат на програмистка грешка, т.е. на уязвимост в системата.
Недвижимата собственост на Марк му е била отнета, а неговият акаунт блокиран. Администраторите на виртуалния свят са отказали на огорчения потребител да го овъзмездят за пропуснати ползи.  
Заведеното от Марк дело в щатски съд обаче приключи в негова полза. Съдията Едуардо Робрено заключи, че правилата за използване на Second Life, с които се съгласява всеки регистриран потребител, противоречат на конституцията в пункта “безгранична власт на разработчиците”.

Коментар