ВАС реши спорен рекламен казус в полза на Орбител

Върховният административен съд постанови в полза на телекома от ново поколение Орбител при спора за рекламата, в която компанията сравнява телефонните си цени с тези на БТК. Тричленният състав на ВАС реши, че Орбител е спазил правилата на добросъвестна търговска практика, по смисъла на Закона за защита на конкуренцията, както и че не е извършил нарушение с рекламната кампания за новите цени на Бизнес Орбифон– услуга за икономични бизнес разговори.
ВАС отмени решението на КЗК от края на 2006 г., с което Комисията забрани използването на сравнителната реклама на Орбител и наложи имуществена санкция, уточниха от телекома. Орбител използва за първи път в България реклама с директно сравнение. Компанията сравни цените на своя телефонна услуга с тези на основния си конкурент – БТК.
Сравнителната реклама дава възможност на потребителите лесно да се ориентират за приликите и разликите между различните пазарни предложения”, посочиха от Орбител. Спорът по първия казус за сравнителна реклама постави под въпрос бъдещото развитие на този похват в България. Решението на тричленния състав на ВАС дава позитивна посока затова”, допълниха от телекома.
Сравнителната реклама е разрешена в ЗЗК, при три условия: коректно сравнение на факти, липса на квалификация по отношение на конкурента и използване на чужди марки само с разрешение на техния притежател.
Оновен аргумент към решението на ВАС е, че крайната цел на рекламния клип е сравнение между цените на идентични услуги, което е законосъобразно, както и потребителите да се ориентират лесно и да направят своя избор между „БТК” АД и „Орбител” ЕАД за своите междуселищни и международни разговори. При сравнението на услугите, цените на БТК и Орбител са коректно цитирани, е вторият аргумент на ВАС. И трето, с рекламните си послания "Орбител" ЕАД не е дискредитирал, нито опетнил търговското име и положението на конкурента си "БТК" АД, гласи официалното съобщение до медиите, разпространено от Орбител.
Чрез изложените по-горе изводи, ВАС намира, че забраната за ползване на рекламата и наложената глоба на Орбител следва да бъдат отменени. Решението може да се обжалва пред Върховния административен съд  в 14-дневен срок от съобщението на страните.

Коментар