Краят на скъпия роуминг дойде след намесата на ЕС

Миналата седмица европейските министри по телекомуникациите приеха политически регулацията на Европейския съюз за цените на роуминга. Това е последната стъпка преди обнародването в Официалния вестник на ЕС, което ще направи регулацията закон с пряко приложение във всичките 27 държави-членки, съобщи порталът www.evropa.bg. Точното време на публикацията зависи от Европейския съвет, който до този момент заяви желанието си да публикува регулаторния акт преди края на юни.
„Прекалено дълго никой не отговори на потребителите, смятащи, че таксите за роуминг наказват тези, които преминават границите на държавите в ЕС”, казва комисарят по информационното общество и медиите Вивиан Рединг.
„Националните регулатори се чувстваха безсилни по отношение на роуминга, тъй като услугата е трансгранична и извън тяхната юрисдикция. Призовавах няколко пъти операторите да намалят таксите доброволно, но искането не беше прието сериозно. В срещата на върха в Брюксел през март 2007 лидерите на Европейския съюз, със силната подкрепа на Европейския парламент, подчертаха колко важно за конкурентната среда в Европа е да се намалят цените на роуминг услугите. Ние чухме това и действахме”, допълва Рединг.
Новата регулация на роуминга ще намали цените
От това лято регулаторните мерки на ЕС ще позволят на потребителите да се възползват от „евротарифата”, която установява максимални цени на обажданията. Тези цени ще бъдат допълнително намалени през 2008 и 2009 г.

Какво е роуминг?
Когато се обаждате или ви звънят на мобилния телефон в чужбина, докато сте на почивка или командировка, това е роуминг. Обикновено използвате роуминг услугите в мобилната мрежа на чужд оператор, защото вашият национален оператор не предлага услугите си в държавата, която пътувате. За да ги осигури, чуждият оператор взема таксата от местния, на когото вие трябва да платите. Цената на тази такса е различна.

Регулацията на роуминга ще има за цел да направи и информацията за цените на роуминга по-достъпна за потребителите. ЕС принуждава операторите на мобилни услуги да предоставят на клиентите си безплатна персонализирана информация за таксите на роуминга. Също така операторите ще трябва редовно да обявяват последните промени в цените.

Въпреки че регулационната рамка ограничава само цените на гласовите услуги, тя изисква от националните оператори да следят отблизо цените на роуминга за кратките съобщения (SMS) и трансфера на данни. Европейската комисия призовава мобилните оператори да демонстрират съвсем ясно желанието си доброволно да намалят прекалено високите цени на роуминг за SMS-и и трансфер на данни, за да не се наложи те също да бъдат регулирани.
Колко високи са цените сега
Все още цените на роуминга са прекалено високи, смята Европейската комисия. Да говорите по мобилния си телефон в чужбина е средно 4 пъти по-скъпо, отколкото у дома – разлика, която не може да бъде обяснена с цените за операторите. Например, гражданин на Австрия или Малта ще плати 10 евро, за да се обади до вкъщи за 4 минути. Испанският клиент, който използва роуминг в Латвия, ще плати 6,31 евро, а роумингът на кипърец в Белгия би струвал 12 евро за същия период. Ирландският потребител в Малта пък ще плати 11,96 евро, за да се обади за 4 минути в родината си.
На страницата на Европейската комисия за роуминг са достъпни обновени данни за таксите на мобилния роуминг в Европа (към март 2007) и тарифите на всяка държава:
Колко ще спестят потребителите
С евротарифата потребителите ще спестяват най-много при обаждане от чужбина у дома. Очаква се намалението да бъде до 70% при осъществяване на обаждане. Например, ако ирландски клиент се обади от Малта до вкъщи за 4 минути, той ще плати не 11,96 евро, както преди, а най-много 1,96 евро + ДДС. Ако гражданин на Кипър се обади от Белгия до дома си, това също ще му струва 1.96 евро + ДДС вместо 12 евро.
Регулационната рамка за роуминг ще важи и за държави извън ЕС. Съседните държави, които са част от Европейската икономическа зона (Исландия, Норвегия и Лихтенщайн), също ще се възползват от регулацията на ЕС. На срещата на европейските регулатори в Осло на 1 юни, в която тези страни също участваха, те заявиха желанието си да въведат регулацията.
Други държави и региони, сред които Северна Африка, Индия и арабските страни, също демонстрираха интерес към европейския модел за намаляване цената на роуминг услугите.
Кога ще влязат в сила по-ниските тарифи за роуминг
Очаква се регулационната рамка на Европейския съюз да влезне в сила от юни 2007 г. Това означава, че през юли „евротарифата” вече ще трябва да се предлага на потребителите в ЕС. Най-много месец, след като тарифата се одобри от клиента, тя трябва да бъде активирана от мобилните оператори – т. е. най-късно до август. Ако клиентите, които до този момент не използват пакет за роуминг, не приемат евротарифата, те автоматично ще бъдат прехвърлени към нея два месеца по-късно.

Коментар