Предадоха безжично енергия на 2 метра

Учени от Масачузетския технологичен институт (MIT) създадоха ефективна система за безжично предаване на енергия. Разстоянието от източника на енергия до приемника достига два метра, а мощността е достатъчна за 60 ватова лампа, съобщава Асошиейтед Прес.

Идеята за безжично предаване на енергия не е нова, но досега разработките в тази област, базирани на електромагнитно излъчване, имаха ниска ефективност. Експерименталните технологии разсейваха по-голяма част от енергията в околното пространство.

Новият метод на професор Марин Солячич, наречен “WiTricity”, се основава на принципа на магнитния резонанс. За да се получи ефективно предаване, източникът и приемникът на енергията трябва да резонират на еднаква честота.

Експериментът е реализиран с две медни бобини, едната от които е включена към източника на електроенергия, а другата се намира в електромагнитното поле на първата. Ефективността на системата достига 40-45%, т.е. това толкова от излъчваната енергия получава приемникът.

Според Солячич, технологията може да се възпроизвежда лесно и е безопасна за човека и домашните животни. Изпитанията също така са показали, че безжичното предаване на електроенергия не влияе на работоспособността на кредитни карти, мобилни телефони и други електронни устройства, чувствителни на електромагнитно поле.

Коментар