Microsoft – преследвана от Клинтън, защитена при Буш

Близо десетилетие, след като администрацията на Бил Клинтън започна опитите си да разруши Microsoft, Джордж Буш възприе различна политика, като постоянно защитава компанията както в САЩ, така и по света срещу обвинения за водене на антиконкурентна политика. За последно софтуерният гигант беше защитен от съда срещу жалбата на Google, припомня siliconvalley.com.
Смяната на курса спрямо Microsoft отразява напълно новата гледна точка на антитръстовата полититика, породена от големите промени, настъпили на пазара. Бойното поле на технологичните компании се пренесе от компютърния софтуер за десктопи – категория, в която Microsoft имаше смазващо превъзходство – към Интернет търсенето и уеб базираните софтуерни програми. Именно те позволяват на потребителите да заобикалят употребата на продукти на Microsoft, която за момента е най-големият производител на софтуер в света.
В най-скорошния пример за смяната на политиката висши антитръстови представители на правосъдния департамент накараха щатските прокурори да отхвърлят конфиденциална антитръстова жалба на Google, свързана с поведението на Microsoft. Google обвинява софтуерния гигант, че е проектирал своята най-нова операционна система Vista, така че да попречи на употребата на десктоп програмата за търсене на Google.
От Microsoft отговориха, че Vista е внимателно проектирана, за да работи добре с конкурентните софтуерни продукти. Освен това независима техническа комисия, която работи за правосъдния департамент, е прекарала години в изследване на Vista за възможни антиконкурентни проблеми, още преди операционната система да е била пусната в продажба.
Microsoft беше спасена от разделяне на половина от федералния съд за обжалване през 2001 година. В рамките на процеса стана ясно, че компанията често е злоупотребявала с монополната си власт на софтуерния пазар, но въпреки опитите на администрацията на Клинтън, съдът за обжалване отхвърли решението на по-нискостоящия съд за разделяне на софтуерния гигант на две части.
Представители на администрацията на Буш, които не харесваха администрацията на Клинтън, се хвърлиха в случая и го решиха незабавно. Критиците и конкурентите на Microsoft обаче смятат, че решението на съда не ограничава достатъчно компанията, за да й попречи да използва своята пазарна власт с цел да отслаби конкуренцията.

Коментар