Стартира програма за икономични компютри

Google, Intel и множество други хай-тек компании стартираха инициативата "Climate Savers Computing Initiative", която има за цел да увеличи енергийната ефективност на PC-тата. Основната задача на проекта е да накара производителите и потребителите да използват по-ефективни електрически регулатори за захранване на компютрите, писа CNET.
Проблемът е, че около 50% от енергията, доставена на PC-то от контакта на стената, всъщност никога не се използва в работата на компютъра, посочват от Google. Тази енергия се превръща в топлина или се губи по време на преобразуването на тока.
Що се отнася до сървърите, то там загубата на енергия е около 30%. И в двата случая енергията се губи, преди още да е била свършена каквато и да е работа от компютъра. А когато PC-то стои неизползвано, дори се губи допълнително електричество.
Ако използват по-ефикасни по отношение на енергията компоненти, PC-тата и сървърите ще могат да оползотворят 90% и дори повече от доставеното им електричество. Собствените сървъри на Google всъщност вече използват между 90% и 93% от идващото към тях електричество.
Проблемът обаче не се състои в липсата на технологии, а в цената, казват от Intel. Подобряването на енергийната ефикасност в желаните норми ще увеличи с $20 продажната цена на PC-то и с $30 тази на един сървър.
Част от инициативата е свързана с намиране на начин да се елиминира разликата в цената. Някои компании са възприели подхода да стимулират покупката на енергийно ефикасни компютри чрез отстъпки, компенсирайки с по-голям обем на продажбите.
Предварителните проучвания показват, че броят на енергийно ефикасните компютри и сървъри ще се увеличи значително първо в Япония, Европа и Северна Америка, а по-късно и в по-чувствителните към цена пазари, като Китай.
Новосъздадената организация ще се опита да намали допълнително консумацията на електричество, като овладее времето, през което компютърът стои без работа и като подобри останалите му компоненти. В момента, един неоптимизиран компютър консумира електричество за около $30 на година, за да работи, а оптимизираният РС ще може да намали този разход до $10.
Основна цел на "Climate Savers" е до 2010 година масовите компютри и сървъри да бъдат енергийно ефикасни на поне 90%. Ако това бъде постигнато, то тези компютри и сървъри ще спестят 71.6 милиарда киловата електричество. Спестеното електричество, от своя страна, ще означава, че през 2010 година във въздуха ще бъдат изхвърлени около 54 милиона тона въглероден диоксид по-малко.
Производителите на компютри се опитват да покажат на потребителите, че енергийно ефикасните компютри могат значително да намалят разходите. В момента, например, Dell продава енергийно ефикасен сървър. Той струва със $100 повече от обикновения, но разликата се изплаща само за една година чрез спестяване от разходите за електричество, посочват от компанията.

Коментар