Нов софтуер пази GSM-те от вируси и спам

Нова платформа ще защитава потребителите на мобилни телефони от вируси. Компанията Grisoft, разработчик на софтуера за сигурност AVG, обяви допълнението AVG Mobile Security, което включва анти-вирус и SMS анти-спам за защита срещу нежелани съобщения и реклами. Софтуерът предлага също системни настройки, планиране на задачите и задаване на изключения при сканирането, които са част от всички други продукти AVG.
AVG Mobile Security засега е в етап на бета тестване и може да се изтегли безплатно след регистрация, съобщиха от дистрибутора на Grisoft за България – Бизнес Софтуер Дистрибутор. Новата система защитава в момента телефони с платформа Symbian UIQ 3.0, съвместими с апарати Sony Ericsson P990i, M600i и W950i и постепенно ще бъде разширявана и за други модели.
Приблизителният брой мобилни вируси и заплахи е около 350 и продължава да се увеличава, посочиха от Grisoft. Според наскоро публикувани проучвания, броят на вирусните атаки към мобилни телефони е нараснал 5 пъти през последната година, като са били заразени клиенти на повече от 80% от операторите по целия свят. Хиляди мобилни телефони са били цел на успешни атаки, които са довели до спиране на телефоните и високи сметки, предизвикани от нежелани съобщения или обаждания.
Новата потребителска група за бета тестване на Grisoft ще бъде прикрепена към форум, в който потребителите ще споделят опита си при тестване на софтуера. AVG Mobile Security ще бъде постоянно обновяван чрез професионална световна система за разпространяване на софтуер, състояща се от повече от 10 000 сървъра, която ще позволи и бърза реакция на новопоявилите се заплахи, уточниха от компанията.

Коментар