Вестник “Капитал” представи класацията “Капитал 100”

Най-големите 10 компании от класацията „Капитал 100” бяха представени на специално събитие в резиденция „Лозенец” снощи. Това са:
1.                 Лукойл България
2.                 Кумерио Мед
3.                   НЕК
4.                 Булгаргаз
5.                 Мобилтел
6.                 Кремиковци
7.                   БТК
8.                 ОМВ България
9.                   АЕЦ Козлодуй
10.             Нафтекс Петрол
Основен критерий на класацията е общият размер на приходите от дейността за 2006 г. В „Капитал 100” са подредени най-големите, най-динамичните и най-печелившите компании и сектори. Специален екип на вестник „Капитал” събираше и обработваше данните в продължение на десет седмици и покани 500 компании (над 300 от най-големите компании през 2005 г.)да предоставят данните си (общ размер на приходите от дейността си, нетен финансов резултат и общ брой на наетите по трудов договор служители).На финала в класацията влязоха 100 от компаниите с най-големи приходи. Използвана е информация и от регулаторните органи и от други публични източници.
„В „Капитал” винаги сме вярвали, че прозрачността и достъпът до информация са ключови за вземането на правилни решения. Смятаме, че бизнесът трябва да бъде открит и честен. Финансовите данни обаче са труднодостъпни и в много случаи – далеч не прозрачни. Затова се ангажирахме да съберем, да систематизираме и да анализираме информацията за най-големите български фирми само три месеца след приключване на финансовата година”, каза Николай Стайков, заместник главен редактор на „Капитал” и редактор на „Капитал 100”.
Екипът на „Капитал 100” подреди Топ 50 на най-печелившите компании, като изчисли съотношението на нетната печалба (след данъци) към общите приходи от дейността за финансовата 2006 г. В топ 3 са „Челопеч Майнинг”, „Мобилтел” и „Болкан нюз корпорейшън”.
Най-динамичните компании са класирани по ръста на общите приходи от дейността им за 2006 спрямо 2005 година. Трите компании на върха на класацията са „БТК Мобайл”, „Тракия глас” и „Стил Комодитис”.
Класацията, анализи, интервюта и допълнителни класирания ще бъдат публикувани в специалното издание "Капитал 100", което ще се разпространява с вестник "Капитал" на 16 юни.

Коментар