Устройство открива под 1 мг експлозив от 20 метра

Преносимата система Optix може да бъде пусната в действие на паркинг или улица

Преносимата система Optix може да бъде пусната в действие на паркинг или улица

Преносимо устройство, базирано на авангардна оптична технология, открива под 1 мг експлозиви на разстояние от 20 метра. Разработката е дело на консорциум Оптикс (Optix) и се очаква да намери приложение в борбата срещу бомбените атентати на полицията и охранителните служби.

Оптикс е получил 2,4 милиона евро финансиране от Европейската комисия и се оглавява от испанската консултантска компания Индра (Indra). Откриването на взривни следи от разстояние ще увеличи сигурността при всеки от възможните сценарии, коментира Алберто Калво, директор по сигурността в Индра.

Системата използва напреднала оптична технология. Нивото на прецизност се постига благодарение на лазери, които разпознават атомната и молекулярна структура на експлозива. Устройството моментално сканира от разстояние съответните обекти, например автомобил, багаж или непрозрачен контейнер, като отчита остатъчните следи. В действителност е почти невъзможно експлозивите да се обработват и транспортират без да останат следи:  малки количества полепват както по повърхността на предметите, в които се транспортират, така и по ръцете на хората, работили с тях, следователно и по всичко, което те докоснат.

За да стане преносима, системата Оптикс ще бъде интегрирана в платформа на колела, която лесно може да бъде транспортирана в бус със стандартни размери (видео). Платформата би могла да бъде пусната в действие на паркинг или улица например, където да сканира за следи от експлозиви места като волана или вратата на превозното средство.

Полицейски служител ще контролира платформата дистанционно от преносим компютър-лаборатория, който обработва данните, получени от детекторите на подвижната Оптикс система.

Прототипът Оптикс вече е успешно тестван в лабораторни и полеви условия, симулиращи ситуации от ежедневието, както и при различни метеорологични условия. Следващите изпитания са в посока увеличаване чувствителността, прецизността и здравината на системата преди да бъде предоставена на европейските полиция и охранителни служби.

Масовото производство на системата би оказало двойна полза: от една страна – увеличена сигурност на хората, а от друга – увеличена конкурентност на европейската индустрия, което допринася за намаляване зависимостта на Европа от вносни технологии.

Освен приложението в дистанционното откриване на експлозиви, лазерната технология, разработена от Оптикс, показва ценни качества и в други области, например в съдебните разследвания. Вече са проведени работни сесии с експерти с полицейските служби в Испания, Румъния, Полша и Италия.

Коментар