Задържаха организатора на най-мощната хакерска атака

Интернет беше забавен в края на март, в резултат на DDoS атака

Интернет беше забавен в края на март, в резултат на DDoS атака

Испанската полиция задържа в Барселона холандец, заподозрян в организиране на най-мощната хакерска атака в света, извършена през март т.г.

Името на 35-годишния мъж не се съобщава. Прокуратурата в Холандия разкрива само неговите инициали – S.K., предаде Ройтерс.

Домът на заподозряния е обискиран и оттам са иззети компютри и мобилни телефони. Очаква се Испания скоро да предаде S.K. на холандските власти.

Най-мощната DDoS хакерска атака беше определена като такава от некомерсиалната компания Spamhaus, която се бори срещу спама. По нейните твърдения, атаката с интензивност 300 гигабита в секунда е понижила рязко скоростта на предаване на данни в интернет.

Редица компании, които следят състоянието на интернет, отричат да е имало забавяне на работата на мрежата в глобален мащаб. За най-голямата хакерска атака алармираха само Spamhaus, която се обяви за жертва на хакерите, и привлечената за съюзник в нейната кауза CloudFlare.

В разследването на инцидента участваха специалисти от пет държави. Spamhaus обвини в организиране на DDoS атаката холандската компания Cyberbunker, сървърите на която бяха блокирани, заради подозрение за връзка със спамъри.

Коментар