Стартира национален конкурс за електронно съдържание

Започна националната селекция за участие в най-престижния световен конкурс за електронно съдържание World Summit Award (WSA) 2007, съобщиха от www.wsabg.org. Конкурсът се организира за трети пореден път със съдействието на ЮНЕСКО и Организацията на ООН за индустриално развитие (UNIDO).
До 1 юли 2007 г. компании, организации и физически лица с иновативни проекти и решения в областта на електронното съдържание могат да подават заявки за участие в националния кръг на конкурса. Дванадесетчленна комисия от експерти в областта на ИТ в България ще отличи по един проект във всяка от осемте категории на конкурса: е-обучение, е-култура, е-наука, е-управление, е-здраве, е-бизнес, е-забавление и е-приобщаване.
Победителите в националния конкурс ще се състезават с проекти от цял свят, като резултатите ще бъдат обявени на 6 ноември 2007 г. във Венеция, където ще се проведе гала-церемонията за награждаване на победителите.
Условията за участие в конкурса са: номинираният проект да е завършен продукт и да е пуснат в експлоатация през 2006 или 2007 г. (демонстрационни и незавършени проекти и прототипи не се допускат) и компанията, разработила продукта, да е базирана в България.
Ограничения по отношение на платформата на продуктите няма. Интерфейсът на продукта може да е на всеки един от официалните езици на ООН (арабски, английски, китайски, испански, руски и френски), но описанието на проекта трябва да бъде на английски. 
Критериите за оценяване на проектите са качеството и адекватността на съдържанието, леснота при работа, атрактивен дизайн и ниво на техническа реализация. Важни са още добавената стойност за потребителите, връзката на проекта с реална цел и стратегическото му значение за развитието на информационното общество.

Коментар