Проведе се семинар на тема “Software Engineering and Beyond”

На 19 юни, в столичния клуб "Sugar", се проведе семинар за софтуерни специалисти на тема "Software Engineering and Beyond". Организатор на събитието бе Българската асоциация на разработчиците на софтуер (БАРС), а като спонсори се включиха фирмите Мусала Софт и Софт Консулт Груп.
Фокусът на семинара бе въвеждането на аудиторията в принципите на софтуерното инженерство, традиционните фази в процеса по разработване на софтуер и представяне опита на експерти с дългогодишна практика в успешно управление на проекти. Също така бяха разгледани моделирането на бизнес процеси, „гъвкавите” (agile) методологии, „екстремно програмиране” (extreme programming) и внедряването на стандарти за разработка на софтуер.
Освен като спонсор Мусала Софт участва и като лектор. Цветелина Ковачева, Мениджър по качеството в Мусала Софт, изнесе презентация на тема “Implementing Models and Standards for Software Development. Benefits and Risks”. Тя представи палитрата от най-популярните модели и стандарти за ефективна разработка на софтуер. Особено внимание обърна на IEEE стандартите, CMMI модела, ISO стандарта и други модели за разработка като Spiral, RUP, Iterative и Agile.
Лекцията наблегна и на практическите аспекти от имплементирането на тези стандарти и модели, както и на потенциалните ползи и рискове, произтичащи от тях. Презентацията на Цветелина Ковачева бе базирана на нейния опит в изграждането на Система за управление на качеството (Quality Management System) в Мусала Софт, която система е адаптирана към ISO стандарта и модела CMMI (Capability Maturity Model Integration).

Коментар