DVD продажбите може да съживят филмовия бизнес

  
Доклад на консултантската компания PricewaterhouseCoopers предвижда среден годишен ръст  от 4.9% на приходите цифрово кино и продажби на HD DVD, което означава $103.3 милиарда за тази година, в сравнение с $81.2 през 2006. Азиатско–Тихоокеанският регион ще расте с най-бързи темпове – 6.8% годишно, писа CNET.

“Global Entertainment and Media Outlook: 2007-2011” прогнозира, че услугите от типа "download-to-own" ще доставят сравнително малки, но бързо растящи приходи в САЩ, Европа, Африка и Средния Изток, докато пиратството ще отнеме част от приходите в Азия и Латинска Америка, се казва в доклада.

Дигиталното кино в САЩ, със своите по-качествени образи и лесна дистрибуция, ще вдъхне нов живот в бокс офиса, като се очаква до 2011 година приходите от него да нараснат на $11.7 милиарда. Най-високите регистрирани приходи на американския бокс офис датират от 2004 г., когато са били $9.53 милиарда, но през последните три години се наблюдава спад.

Разпространението на дигиталното кино, очакващо се да достигне 40% от всички кино салони в САЩ до средата на следващото десетилетие, ще намали традиционните кино представления. Студията ще се стремят към по-масови пускания на филми за цифровите кина и много скоро след това ще пускат и DVD-та на пазара, за да спечелят повече от филмите и кампаниите.

Дигиталните 3D екрани също ще се окажат важни по-късно през десетилетието, когато броят им ще нарасне и ще позволи масови пускания на 3D филми през 2009 година.

Коментар