ЕК стартира инициатива за нов тип въздушен транспорт

Европейската комисия излезе с нова инициатива, наречена „Чисто небе”. Целта е създаване на радикално иновативна въздушна транспортна система, съобщиха от представителството на ЕК в България.

Акцентът пада върху намаляване на вредното влияние върху околната среда на въздушния транспорт чрез снижаване на шума и емисиите на газове. Подобряването на икономиката на горивата ще е от полза за обществото.

Инициативата ще олицетворява новия подход към научните изследвания на европейско ниво, който ще обедини обществените и частните фондове, вкл. индустрията, малките предприятия, както и институциите за научни изследвания с идеална цел. Общият бюджет на програмата е 1,6 милиарда евро.

“Чисто небе” бе идентифицирана като потенциална Съвместна инициатива в сферата на технологиите (JTI) при старта на седмата рамкова програма за научни изследвания на ЕС в началото на 2007 г. Инициативите по тази програма включват партньорства между частния и обществения сектор в ключови зони на европейско равнище, където научните изследвания и технологичното развитие могат да допринесат за европейските цели за икономически растеж. 

В рамките на “Чисто небе” ще бъдат разработени нови технологии за следващото поколение самолети. На базата на модели за цялостна демонстрация, „Чисто небе” ще извърши оценка на отделните технологии на ниво въздушна флота, като по този начин ще се осигури ранната подготовка на резултатите от научните изследвания.

Климатичните изменения изискват от въздухоплавателната индустрия да участва в намаляване на емисиите и шума около летищата, посочват от ЕК. Въздушният транспорт в момента е все още относително малък източник на емисии на парникови газове, допринасящи за глобалното затопляне, но неговият дял се увеличава в съответствие с очакваното увеличаване на въздушния трафик.

Коментар