Подводни роботи ще изследват Арктика

   
Учени от института WHOI (Woods Hole Oceanographic Institution) в Масачузетс подготвят три нови робота за 40–дневна експедиция с цел изследване на подводния риф между Гренландия и Сибир в Арктическия океан. Рифът Gakkel се намира под дебели ледени пластове, но учените подозират, че изворите с гореща вода там могат да са изпълнени с непознати форми на живот, писа dailytech.

Роботите, построени със спонсорството на НАСА, са уникални в своята способност да оперират дистанционно под арктическия лед за дълги периоди, без да излизат на повърхността. Два от роботите, Ягуар и Пума, вършат своята работа автономно и не изискват помощен кораб.

НАСА е оказала финансова помощ от $450 милиона за конструиране на роботите, тъй като те ще изпълняват задачи, подобни на планираната мисия за изследване на замръзналия океан на юпитерианския спътник Европа.

Учените от WHOI са наясно за вероятността един или повече от роботите да бъдат изгубени, имайки предвид екстремните условия, при които ще работят машините. Възможността за откриване на непознати досега морски организми обаче си струва риска.

Експедицията Gakkel Ridge ще бъде наблюдавана на живо по мрежата. Уеб сайтът Dive and Discover ще позволи на студенти и преподаватели да следят заедно с изследователите какво се случва. Друг сайт, Polar Discovery, ще предостави директен достъп до снимки и телефонно свързване на живо с екипа на експедицията, която се очаква да започне на 1 юли тази година.

Коментар