Суперкомпютър на IBM достигна петафлоп

IBM създаде нов суперкомпютър Blue Gene/P, който ще може да извършва над 3 квадрилиона операции в секунда, което е равно на 3 петафлопа – нов рекорд в индустрията (петафлоп се равнява на 1 с 15 нули след нея, според wikipedia). Blue Gene/P е конструиран да работи непрекъснато с производителност над 1 петафлоп в реални ситуации, съобщи CNET.
Суперкомпютърът бележи много важно събитие в компютърната индустрия. През миналия ноември Blue Gene/L беше оценен като най-мощният компютър на света – той работеше на 280 терафлопа или 280 трилиона операции в секунда в непрекъснат режим. Blue Gene/P, работещ на един петафлоп, извършва повече операции, отколкото една купчина от лаптопи, висока 1.6 км.
Разработването на суперкомпютъра със сигурност ще увеличи преднината на IBM на върха на класацията "Top 500 Supercomputers", която се очаква да излезе тази седмица на конференцията за суперкомпютри (International Supercomputing Conference) в Дрезден. В последната класация през ноември IBM имаше 93 компютъра, четири от които бяха в топ 10.
Както повечето модерни суперкомпютри, Blue Gene/P е съставен от няколко рафта сървъри, свързани заедно в групи за изпълнение на тежки компютърни задачи, например графично симулиране на глобални метеорологични модели.
Чипът на Blue Gene/P е състои от четири ядра PowerPC 450 с тактова честота 850MHz. В предишния суперкомпютър Blue Gene/L процесорът съдържаше две ядра PowerPC на 700MHz.
Blue Gene/P, способен да извършва 1 петафлоп операции, ще има 294,912 процесора и 72 рафта от сървъри. За да достигне до 3 петафлопа, ще са нужни 884,736 процесора и група от 216 рафта със сървъри. Компонентите на суперкомпютъра са свързани във високоскоростна оптична мрежа.

Коментар