Фонд ще инвестира 22,5 млн. евро в регионални технологични компании

С първоначален капитал от 22,5 млн. евро стартира първият частен рисков инвестиционен фонд, ориентиран към пазара на информационни технологии (ИТ). New Europe Venture Equity (NEVEQ) ще е фокусиран върху компании, базирани в Югоизточна Европа, които разработват и предлагат технологични продукти и услуги за глобалния пазар на ИТ.
40% от капитала на NEVEQ е привлечен от американски инвеститори, 20% от швейцарски, 20% от Европейската банка за възстановяване и развитие, а останалите акционери са български и австрийски частни инвеститори, съобщиха от фонда в IT in the PRESS.
Управляващите съдружници на фонда са професионалисти от ИТ бранша и рисковото инвестиране. Константин Петров, Иво Евгениев и Павел Езекиев имат в кариерите си ключови сделки с водещи компании като Орбител, БТК, Дойче Банк, рискови инвестиционни фондове и новостартиращи фирми в България и чужбина.
Първоначално NEVEQ ще подкрепи ИТ компании в България и Румъния, а на по-късен етап ще разшири дейността си и в Сърбия, Македония и Турция. Амбицията на фонда е да допринесе за качествена промяна в условията за финансиране и стратегическо развитие на ИТ сектора, който е ключов за конкурентоспособността на предприемачите и малките и средни компании на разширения европейски пазар.
"Търсим млади компании, които са разработили перспективни ИТ продукти и решения с възможност за реализация на световните пазари. Нашата концепция е да ги подкрепим финансово и с ноу-хау за по-добра организация, управление и маркетингова стратегия. Целта е да открием и развием ИТ компании и продукти, които могат да са лидери на глобално ниво. Google и Skype не са успехи, резервирани за конкретни инвеститори и пазари", обясни Павел Езекиев, управляващ съдружник в NEVEQ.  
Минималният размер на инвестицията в проект е 0,5 млн. евро, а максималната – 15% от портфейла на фонда. Делът на NEVEQ ще варира от миноритарен до мажоритарен в зависимост от нуждите от капитал на компанията. Фондът има готовност да подкрепи съответно около десет компании, а в последствие ще бъдат търсени варианти за привличане на нови капитали и инвестирането им в сектора.
Първият проект, в който NEVEQ вече официално инвестира 3 млн. щ. д., е порталът за пътнически услуги – www.lessno.com. Той предлага уникален модел за онлайн продажби на самолетни билети на директни и възможно най-ниски цени на над 30 традиционни и 75 нискобюджетни авиокомпании. Разработен е от група български специалисти в САЩ и България върху платформа, която функционира от 2006 година и е свързана директно с базите данни за офертите на превозвачите.
NEVEQ планира да разпредели капитала равномерно между компании и проекти на пазара на софтуер и ИТ услуги. Потенциален интерес за фонда представляват инфраструктурния и приложен софтуер, разработката на нишови приложения, средствата за събиране, обработката и анализ на бизнес информация. Приоритетни са също проекти, свързани със софтуер за сигурност, логистичен и мрежови софтуер, ERP решения, управление на проекти и портфейлни инвестиции, уеб и мобилни приложения, системи за управление на съдържанието, както и разработката и внедряването на различни приложения в областта на ИТ услугите.

Коментар