Нови конкуренти притесняват Nokia на китайския пазар

  
Финландският мобилен гигант Nokia се опасява от нови конкуренти на китайския пазар, които използват празнината, оставена от Motorola, писа CNET. Миналата година американската компания беше доста агресивна, докато през настоящата заплахата за Nokia идва от нови играчи на пазара в най-многолюдната страна в света.

Вторият най-голям производител на мобилни телефони в света, Motorola, пострада от рязко падащите цени на телефоните, след като се опита да запази своя пазарен дял в условия на невероятно силна конкуренция, вкл. и от Nokia, която е лидер при телефоните с ниски цени.

Финландската компания усети ползата от ранно навлизане на пазарите в развиващите се региони, като Китай, където има пазарни дялове от по над 50%, в резултат на ефикасна дистрибуторска система. Мрежа от 40 регионални дистрибутора в Китай позволява на Nokia да обхване цялата страна.

Най-големите предизвикателства пред Nokia са нарастващата конкуренция и бъдещите 3G технологии. От няколко години Nokia участва в разработване на китайския стандарт за 3G технология TD-SCDMA. Компанията е готова да започне производство на TD-SCDMA телефони за китайския пазар през юни 2008 година.

Коментар