Спекуланти окупираха домейн имената, съдържащи “iPhone”

  
Домейн името iPhone е било взето дълго преди 9 януари, когато Apple обяви своя мобилен продукт, обединяващ в себе си клетъчен телефон, iPod медиа плеър и безжично Интернет устройство. Оттогава много спекуланти и предприемачи са регистрирали хиляди Интернет адреси, свързани с iPhone, разкри siliconvalley.com.

Така например, ако посетите iPhone.com, ще видите реклами на различни клетъчни телефони, на които може да се слуша и музика, но самият хендсет на Apple не е между тях. А с приближаването на пускането на устройството, имаше нова вълна на регистрации, според данните на компанията Name Intelligence, която анализира пътя на домейн имената.

Регистрирането на име на продукт, принадлежащ на друга компания, само по себе си не е престъпление, макар че може да се оспорва в съда, когато е направено с “лоши намерения”, например с цел препродаване или друга търговска печалба. Освен това не само Apple има права върху името “iPhone”. Cisco Systems също използва това име в своя линия VpIP телефони.

Сайтът iPhone.com е бил създаден през 1995 година и сега принадлежи на потребител, който e използвал услуга за регистрация, даваща му права върху името. Това обаче не е случаят с имена като iPhoneJewelry.com от 5 юни и TheAppleMaciPhone.com от миналия вторник.

Според данните на Name Intelligence, около 450 домейна с думата “iPhone” са регистрирани на 11 януари и около 375 на 12 януари, само ден след като шефът на Apple Стив Джобс представи хендсета на конференцията Macworld в Сан Франциско. Тези числа намаляха с времето на около 25 на ден, допреди няколко седмици, когато за един ден са се регистрирали около 350 домейн имена, свързани с iPhone. Няколко от домейн имената се предлагат на сайта на eBay за хиляди долари.

Коментар