Програма на Samsung подготвя младежи за старт на кариерата

Образователната кампания на Samsung Electronics – Trends of Tomorrow започва за трета поредна година в България като през 2013 година има за цел да подготвя младежи от страната за успешно начало на кариерата. Trends of Tomorrow ще информира тийнейджърите за пазара на труда и как да търсят успешно работа, както и ще работи за подобряване на дигиталните умения на учениците. Това ще се случи и чрез ECDL сертификат – Европейски сертификат за компютърни умения, който младежите могат да спечелят.

Програмата ще се проведе в училища в четири български града. Мобилният екип на Trends of Tomorrow, който включва специалисти по човешки ресурси от JobTiger и представители на Samsung, ще посети класове във Враца, Стара Загора, Русе и Плевен. Там професионалистите ще се срещат с учениците от десети и единадесети клас в рамките на един учебен час. Тийнейджърите ще имат възможност да научат как да бъдат конкурентноспособни на трудовия пазар, какви сертификати и умения ще изискват от тях работодателите при старта на професионалната им реализация, кои са най-желаните и най-добре платените професии у нас.

„В рамките на инициативата целим да ориентираме кариерно учениците между 16 и 19-годишна възраст. За да имаме много млади хора, които да се реализират в България, те се нуждаят да бъдат подпомогнати и да се инвестира тях. С тази кампания ние се стремим именно да инвестираме в бъдещето на учениците”, каза Кристина Щерева, ПР мениджър на Samsung Electronics, България. ”Да се представи на тийнейджърите още на този етап от живота им, какви са тенденциите на пазара на труда и изискванията на работодателите е много важно. По този начин те получават по-ясна представа, в каква посока да се развиват, какви знания и умения да натрупат днес, за да се реализират успешно утре”, каза още Светлозар Петров, управител на JobTiger.

Освен с урока, който подпомага кариерното им ориентиране, учениците от страната ще имат възможност да създадат онлайн CV във Facebook апликация, съобразено с Европейските стандарти. В следващия етап на кампанията през месец юни тийнейджърите ще могат да участват и в онлайн конкурс за спечелването на курс за ECDL сертификат за компютърни умения отново под формата на Facebook апликация. Всичко това ще се случва на страницата на Trends of Tomorrow – www.facebook.com/SamsungTrendsBG.

По време на срещите с екипа, учениците ще се запознаят и с историята на Никола и Юлия. Те са сред финалистите на Trends of Tomorrow 2012. Никола и Юлия, заедно с техния отбор спечелиха второ място в програмата със своя проект „Нашата блестяща идея, която ще промени IT и инженерните науки”. Наградата от конкурса включваше 3 000 евро за целия отбор за обучения. Със средствата младежите посетиха обучения, които им помагат  да стигнат и до НАСА. Те са сред от участниците в проекта „Антигона”, който взе първото място на Международния конкурс за ученици за проектиране на космически селища. През май месец Юлия и Никола, заедно с екипа от ученици и учители ще посетят младежката сесия на International Space Development Conference на НАСА в Сан Диего, САЩ. Юлия и Никола – двамата участници в Trends of Tomorrow 2012 ще заминат, с подкрепата на Samsung Electronics.