Dell отчете петкратен спад на печалбата

Dell отчете по-слаби от очакваните резултати за първото финансово тримесечие

Dell отчете по-слаби от очакваните резултати за първото финансово тримесечие

Американският ИТ гигант Dell обяви с пет дни по-рано резултатите си за първото финансово тримесечие. Показателите на компанията следват негативна тенденция, като и целият компютърен отрасъл.

За отчетния период, приключил на 3 май, чистата печалба на Dell възлиза на 130 млн. долара, или 7 цента на акция, спрямо 635 млн. долара или 36 цента на акция година по-рано. Оперативната печалба на компанията пада със 73% до 226 млн. долара.

Приходите на Dell намаляват с 2% до 14,1 млрд. долара за тримесечието. Уолстрийт очакваше продажби в размер на 13,5 млрд. долара и чиста печалба 499,7 млн. долара.

През отчетния период компютърното подразделение на Dell, включващо също аксесоари и софтуер, е генерирало 8,9 млрд. долара, или с 9% по-малко спрямо първото тримесечие на миналата финансова година. Оперативната печалба на подразделението пада с 65% до 224 млн. долара. Dell отчита, че новата операционна система Windows 8, която трябваше да оживи компютърния пазар, не е могла да изпълни задачата си.

В сегмента на сървърното и мрежово оборудване Dell бележи 16-процентен ръст. При устройствата за съхранение на данни компанията отчита спад от 2% до 2,1 млрд. долара.

Бизнесът с услуги за организиране на инфраструктура, „облак” и информационна сигурност е донесъл с 11% повече приходи на Dell през първото финансово тримесечие, спрямо същия период на миналата година. Софтуерът носи 295 млн. долара на корпорацията от Тексас.

Dell не се ангажира с прогноза за близкото бъдеще, тъй като в момента се намира в процедура на приватизация. Според анализатори, компанията ще завърши годината с приходи по-малки, от тези през 2006 г., а чистата печалба ще бъде дори по-ниска отколкото преди 10 години.

В момента част от акционерите на Dell водят битка срещу плана на основателя Майкъл Дел за бъдещето на компанията. По-рано той предложи да изкупи акциите на Dell заедно с Microsoft и Silver Lake за сумата от 24,4 млрд. долара.

Други потенциални купувачи на компанията са милиардерът Карл Айкан и инвестиционната фирма Southeastern Asset Management, която иска да изкупи акциите на Dell по 12 долара всяка.

Коментар