Проучване нарочи хай-тек компании за “планетомразци”

 
Организацията Climate Counts публикува "зелен" списък с оценки, който посочва Canon и IBM като компании, които обичат планетата, но поставя eBay, Amazon и Apple на дъното на класацията, което ги определя като "планетомразци", писа theregister.com.

Експертите са оценили 56 добре познати на потребителите компании по 22 критерия, базирани на докладваните от самите фирми действия за опазване на планетата.

Точки са давани или отнемани за корпоративната политика по проблема, включваща действия от поставяне на еко цел пред фирмата до подкрепяне на обществената политика, която изисква задължително намаляване на вредните емисии.

Освен оценени с точки, компаниите са и оцветени, като червеното е за много лоша политика, жълтото за подобряване и зеленото за успешно водена политика.

Canon оглавява категорията “електроника” със своите 77 точки от максималнен брой 100. IBM е на второ място със 70 точки. Toshiba, Motorola, HP и Sony също са оцветени в зелено, като всяка от компаниите е с по над 50 точки.

Apple, макар и да получи поздравления от Гринпийс за своята нова програма за рециклиране и усилията си за премахване на токсичните химикали от продуктите си, въобще не е получила висок резултат, а напротив. Със своите 2 точки компанията се намира на дъното на класацията, естествено в червен цвят.

Yahoo оглавява категорията “Интернет/софтуер” с не много добрия резултат от 36 точки. Microsoft има 31 точки, а интернет гигантът Google е със 17. В тази категория на дъното се намират eBay и Amazon със съответно 2 и нула точки.

Climate Counts е организация с нестопанска цел. Нейни основатели са Stonyfield Yogurt, производител на органично плодово кисело мляко, и Clean Air-Cool Planet, организация с нестопанска цел, занимаваща се с проблема на глобалното затопляне.

Коментар