HD DVD може да победи Blu-ray на европейска земя

Дисковете Blu-ray засега водят в състезанието с конкурентния формат HD DVD. Те се радват на по-големи продажби и имат сериозната подкрепа на мрежата за отдаване под наем на филми Blockbuster. По всичко изглежда, че "синият" диск ще победи във войната на оптичните формати с висока резолюция в САЩ.
Ако това обаче е валидно за Северна Америка, то ситуацията е малко по-различна в другите части на света. Според компаниите, подкрепящи HD DVD формата, те имат доста големи шансове да спечелят на територията на Европа. Около 50% от филмите на Стария континент се произвеждат от студия, които са независими от Холивуд. Това означава, че те имат доста по-малки бюджети в сравнение с Холивуд, а използването на формата HD DVD е по-евтино, в сравнение с Blu-ray.
От лагера на HD DVD смятат, че поддръжниците на Blu-ray до голяма степен игнорират Европа, като концентрират усилията си изключително на американския пазар. Предполагаемата липса на силно присъствие на синия диск на европейска територия дава възможност на конкурентния формат да овладее пазара.
Освен това е възможно и HD DVD да получи подкрепа от самия Европейски съюз. Това предположение се гради на основата на скорошния интерес, показан от Европейската комисия по въпроса защо някои студия предпочитат само единия или другия формат и дали по този начин се нарушават антитръстовите закони на ЕС.
И докато отговорът на това запитване е ясен за Sony и неговите подразделения, то ЕК иска да чуе обясненията на Disney, Fox, Lions Gate и MGM защо те поддържат само формата Blu-ray.
Обратно, ЕК може да постави същия въпрос и на Universal, интересувайки се защо студиото подкрепя само формата HD DVD. Европейската комисия е изпратила писма до всички студия, които взимат само едната страна във войната на форматите.
От всички големи холивудски студия, които пускат филми в оптични формати с висока резолюция, само Paramount и Warner Bros са неутрални, като предлагат продукти и в двата формата.

Коментар