Готвят национален център за развитие на ИКТ



Национален център за развитие в областта на информационните и комуникационни технологии и микроелектрониката ще бъде създаден в България. Това съобщи председателят на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС) Пламен Вачков по време на първата среща по формиране на българското участие в европейските технологични платформи, организирана от ИКТ Клъстера и ДАИТС.
   
Т.нар. “Center of excellence”  ще стимулира развитието на сектора и ще използва експертния опит на научните организации, висшите училища и бизнеса, уточниха от ДАИТС.
   
Участието на България в европейските инициативи досега е било на сравнително добро ниво, но това не е достатъчно, стана ясно още от срещата, която се проведе в София на 5 юни. Причината за подобна констатация е липсата на оперативна програма за финансиране на информационните технологии и съобщенията по структурните фондове на Европейския съюз, посочи Вачков.
  
Трябва да се търсят допълнителни възможности за сектора, смятат експертите. Пример за това са Европейските технологични платформи и съвместните технологични инициативи, които са създадени по инициатива на бизнеса и са подкрепени от академичните среди, Европейската комисия и страните-членки на ЕС.
    
Организаторите на срещата от ИКТ Клъстера и ДАИТС очакват проведените дискусии да са повишили информираността сред представителите на ИКТ фирмите и академичните организации за принципите и механизмите на функциониране на технологичните платформи чрез активно публично-частно партньорство.

Коментар