Microsoft отваря център в Канада, след провал на щатски проектозакон

Microsoft планира да отвори тази есен център за разработки в Канада, тъй като вече става по-трудно да вкарва чуждестранни програмисти в САЩ. В изявление, цитирано от silicon.com, компанията казва, че новият център за софтуерни разработки ще се намира около Ванкувър и ще бъде дом за програмисти от целия свят.

Канадските планове на Microsoft са резултат от провала на законопроекта, според който броят на чуждестранните хай-тек работници, които могат да пребивават в САЩ с така наречените визи H1-B, трябваше да се увеличи. Компаниите за високи технологии се опитаха да окажат натиск на Конгреса да увеличи броят на отпусканите визи, но засега опитите се провалят.

От Microsoft добавиха обаче, че макар и имиграционният проблем в САЩ да е фактор, то компанията смята да отвори центъра във Ванкувър, дори и да не съществуваха подобни препятствия. Според плановете, в центъра ще започнат работа няколкостотин души с тенденция броят им да нараства.

В момента софтуерният гигант разполага с малко над 900 служители в Канада. Повечето от тях се намират в Торонто, където Microsoft има свой местен филиал с персонал по продажби, маркетинг и разработки. Компанията има и офис за продажби във Ванкувър.

През последните години Microsoft разшири своето присъствие в Дания, Израел, Индия, Китай и Великобритания, както и на други места във и извън САЩ.

Коментар