Лаптопът за бедни щял да струва $50

 
Ново красиво обещание дойде от представители на проекта "Лаптоп за всяко дете" (OLPC). През 2009 година евтините мобилни компютри за развиващите се страни щели да струват по 50 долара бройката, твърди техническият директор на OLPC, г-жа Мери Лу Джепсен, цитирана от digitimes.com.

 
През септември тази година се очаква първата голяма вълна от евтини лаптопи, наречени XO. Производител на компютрите е тайванската компания Quanta. По план до края на 2007 г. трябва да бъдат пласирани 3,5 милиона лаптопи, като купувачи са правителствата на развиващите се страни.

 
Някои анализатори обаче са скептични относно възможностите на OLPC да осигури нужните доставки и на обещаната първоначална цена от 100 долара. Шефовете на проекта признават, че не могат да я постигнат в момента, като реалната цена ще бъде почти двойна. В допълнение, някои от страните, потенциални клиенти, като Индия например, развиват собствени инициативи за снабдяване на училищата с евтини лаптопи.

 
При тези обстоятелства изявлението на Мери Джепсен за 50-доларов лаптоп през 2009 г. едва ли ще се приеме за чиста монета от индустрията и потенциалните купувачи. Самият производител Quanta призна неотдавна, че неговите възможности тази година се свеждат до няколко десетки хиляди XO, тъй като ресурсите на компанията са заети с изпълнение на поръчки от водещите световни брендове.

 
Пречка за постигане на цената от 100 долара в момента са дисплеите, които са все още скъпи. Джепсен обещава, че до 2 години XO лаптопите ще разполагат с много по-евтин екран, така че цената им ще падне до $50.

Коментар