Троянец създава фалшиви акаунти в уеб пощи

Зловреден код създава фалшиви акаунти в уеб пощите Hotmail и Yahoo. Целта на атакуващите, които засега не са известни, е да изпращат спам съобщения чрез ново-генерираните пощенски акаунти, предупредиха експерти от компанията за сигурност BitDefender.

HotLan-A Trojan използва автоматично генериращи се уебмeйл акаунти, което подсказва, че спамърите са открили начин да заобиколят системата Captcha. Именно тя трябва да възпрепятства автоматичното създаване на акаунти, като изисква от потребителя коректно да въведе идентифициращата комбинация от символи, изобразявани в генерираните изображения.

Спомената Captcha се използва от доставчици на различни онлайн услуги, за да получат потвърждение, че зад направената заявка действително стои истински човек, а не програма.

Новосъздаденият троянец използва доста сложна система, тъй като не разчита на компрометирания компютър за изпращане на нежелана поща. Вместо това, всяко активно копие на троянеца се опитва да създаден фалшив пощенски акаунт, който се използва впоследствие.

Експертите от BitDefender съобщават, че в момента се създават по над 500 акаунта на час, като в Hotmail броят им е превишил 15 000. Засега няма информация колко спам съобщения вече са изпратени по този метод.

Коментар