“Дневник” класира най-добрите 100 компании на борсата

Днес, 9 юли, излезе класацията на "Дневник" "100-те най-големите компании на борсата". Класацията има за цел да позиционира най-добрите сто компании според пет критерия: приходи, пазарна капитализация, печалба, ликвидност и възвръщаемост на капитала. Тези критерии дават най-ясна представа за това каква е една компания и къде се намира.

Част от уникалността на топ 100 е и в това, че за първи път броят на класираните дружества е толкова голям. В класацията не са включени дружествата, които са отписани от публичния регистър след края на 2006 г. или са в процес на отписване от борсата. Поради тази причина сред компаниите, които отпадат, са ДЗИ банк, "Дуропак Тракия  папир", "Ривиера" и
"ЗММ Сливен". Изключени са и компании, които са обявени в несъстоятелност или са в процес на ликвидация. По тази причина отпада "Химко".
 
Четири дружества доминират в класацията "Дневник Топ 100 най-големите компании на борсата" – "Химимпорт", Българска телекомуникационна компания, ДЗИ и "Софарма". Те определят челните позиции в класациите по четири от петте критерия на топ 100 – общи приходи, пазарна капитализация, печалба и ликвидност, като дистанцията им с останалите публични компании е значителна.

"Кремиковци" също е сред лидерите по приходи и капитализация, но те до голяма степен са обезличени от огромната загуба, която реализира комбинатът. Петият критерий – възвръщаемост на капитала, в основата си е доминиран от по-малко популярни публични дружества като "Холдинг Нов век" и "Севко".

Факторите, които определят до голяма степен подреждането по отделните критерии на топ 100, са излизането на нови компании на борсата през 2006 г. и бизнес комбинации като сливания и продажби на подразделения.

"Класацията, която направихме, позволява на всеки дребен инвеститор на борсата да се ориентира в пазара. Ползата за експертите от бранша е, че ще намерят всички цифри за компаниите събрани на едно място, каза Васил Атанасов, главен редактор на "Дневник". Нашите планове са да правим класацията всяка година и смятам, че това е една удобна форма да се
представи браншът", допълни г-н Атанасов.

Пълната класация може да намерите от утре на адрес: www.dnevnik.bg/top100

Коментар