Сектрон и СОТ 161 внедриха иновативна IP мрежа за наблюдение

 
Сектрон и СОТ 161 внедриха интегрирана система за наблюдение и предотвратяване на престъпления и инциденти. Тя е базирана на високоскоростна IP мрежа (до 54 Мbit/s), която осигурява свързаност между различни фиксирани и мобилни мрежи за предаване на глас, данни и видео.
 
Иновативното решение на Cisco IPICS е внедрено за първи път у нас и за втори в рамките на Европа, съобщиха от Cisco в IT in the Press.
Новата интегрирана система осигурява свързаност между IP мрежите и радиосистемите и служи за предаване на видео-изображение и цифрови данни от обектите, като в същото време осигурява и отлична гласова връзка с мобилните патрули и физическата охрана.
 
"Проектът ни дава възможност да повишим още качеството на предлаганата от нас услуга", коментира Александър Младенов, експерт по сигурност и комуникационни системи в Сектрон и СОТ 161.
 
За момента е завършена пилотната фаза на проекта и предстои изграждане на нови базови станции в София и в страната. Мрежата е изградена в партньорство с израелската фирма "Байнет" – системен интегратор на проекта.
 
След въвеждане на системата в експлоатация ще бъде изграден единен център за цялата страна, в който ще се съсредоточава информация за всички обекти на фирма СОТ 161 и ще се управляват всички комуникации на фирмата. Управляващият софтуер позволява да се наблюдават едновременно хиляди обекти в цялата страна.
 
Решението Cisco IPICS позволява гласова съвместимост (interoperability) на иначе затворените наземни радио-системи с всички корпоративни гласови комуникационни канали – компютри, фиксирани телефoни (PSTN, VoIP, IP телефония), мобилни устройства и други. Чрез него наземното радио се качва на IP мрежа и става възможен преносът му във всяка друга мрежа.
 
Решението обхваща: сървър, който управлява гласовата комуникация, съвместимостта, споделянето на информация в реално време и ефективното управление на системата; портове, които са връзката към съществуващите наземни радио-системи; и емулатор за виртуално радио.
 
Гласовата съвместимост между разнородни мрежи е първия елемент на IPICS, като следва пускане на видео съвместимост на различните решения за видео телефония, видео наблюдение и видео стрийминг, а по-късно и съвместимост на разнообразни източници на информация като GPS, GIS, глас-към-текст, файлове, сензори и т.н. Това ще се случи през следващата фаза на проекта, която се предвижда да стартира през 2008 г. и да бъде факт до края на същата година.
 
Сектрон и СОТ 161 бяха наградени от "Европейската асоциация за сигурност и безопасност – EU112" за внедряването на първата в България и втората в Европа система Cisco IPICS по време на Европейската конференция за охрана и сигурност, която се проведе на 6 и 7 юни 2007 в Брюксел.

Коментар