ЕС разследва Apple за незаконни практики с iPhone

Европа проучва дали Apple е нарушила антимонополното законодателство при продажбите на iPhone

Европа проучва дали Apple е нарушила антимонополното законодателство при продажбите на iPhone

Регулаторните органи на Европейския съюз започнаха ново разследване на Apple. Под лупа ще се гледат споразуменията на компанията с местни оператори, касаещи продажбите на iPhone.

Европейската комисия е изпратила специален въпросник на няколко оператора с цел проучване на договорите с Apple, предаде Файненшъл таймс.

Неотдавна група оператори от Франция се оплакаха на местния регулатор, че Apple изисква от тях изпълнение на планове за продажби на iPhone и не им позволява да се конкурират помежду си, задавайки еднакви цени за всички.

Твърди се, че Apple, ползвайки своята популярност, създава максимално комфортни условия за себе си, без да се съобразява с интересите на операторите. Първоначално жалбата на френските оператори е имала местен характер, но по-късно регулаторите разбират, че и в други страни от Европейския съюз са налице подобни проблеми с Apple.

Общоевропейските антимонополни регулатори са провели всички необходими консултации и са започнали официално разследване. Въпросникът от 9 страници цели да изясни практики на Apple, свързани с продажбите, и дали корпорацията е предявявала изисквания към операторите за минимален обем на продажбите на iPhone.

Регулаторът проучва също дали Apple е искала от операторите да скрият факта, че 4G-модулът, вграден в последния модел iPhone, не работи в Европа. Американската компания, от своя страна, заяви, че нейното европейско подразделение оказва пълно съдействие на регулаторите.

Коментар