Класираха държавите според ИТ индустрията

  
САЩ държат лидерската позиция в класация на ИТ индустриите, изготвена от Economist Intelligence Unit (EIU) на групата The Economist, издател на едноименното списание. На второ място е Япония, следвана от Южна Корея.

Над 60 държави са оценявани по скала от 1 до 100 по показатели като бизнес среда в страната, ИТ инфраструктура и усилия, полагани в проучване и разработка (R&D). Съществува силна връзка между тези показатели и силата на ИТ сектора в различните държави, твърди директорът на EIU за глобално технологично проучване Денис Макколи, цитиран от CNET.

България е класирана на 42-ро място, а две по-напред е Румъния. Преди нея, на 39-то място е Турция. Триото Унгария, Чехия и Полша заема местата от 28 до 30. На последната, 64-та позиция в класацията е поставен Иран. Русия пък е на 48 място.

Почти всички държави от топ 22 на класацията са и сред топ страните в световен мащаб с най-голяма продуктивност на ИТ труда. Правителствата и бизнесът трябва да обърнат по-сериозно внимание на тези показатели, ако искат да стимулират конкурентноспособността на своите ИТ индустрии в световен план, препоръчва Макколи.

Държавите трябва да се опитат да балансират между отворена конкуренция в информационните технологии и защита на правата върху интелектуалната собственост. В доклада на EIU се казва обаче, че остава голяма празнина между златния стандарт на страни с по-ефективни законодателства, като САЩ и Великобритания, и подхода на много от развиващите се държави.

Коментар