Intel се включи в проекта за $100 лаптопи

 
Проектът "Лаптоп за всяко дете" (OLPC) получи мощна подкрепа от Intel. Водещият производител на чипове съобщи, че ще сътрудничи на организацията, чиято цел е да достави на развиващите се страни 5 милиона мобилни компютъра по 100 долара, според публикация в ComputerBase.

 
Intel обоснова участието си в OLPC със своя дългосрочен ангажимент към образователния сектор, който продължава вече 20 години.

 
Конкурентът AMD вече представи свой вариант на евтин компютър, подобен на OLPC и наречен "персонален интернет комуникатор" (PIC). Машината се предлага на китайския пазар още от 2004 година.

 
Очаква се доставките по проекта OLPC да стартират през септември тази година. Мнозина анализатори прогнозират, че търсенето ще превиши предлагането. Налице са основателни съмнения, че проектът няма да смогне да изпълни милионни поръчки, поради липса на производствен ресурс.

 
Намесата на Intel в инициативата обаче увеличава значително шансовете за нейния успех. Ако компаниите от OLPC успеят да разгърнат проекта в по-големи мащаби, дори и при изключително евтините цени на лаптопите, съществуват възможности за печалби.

Коментар