Умна търсачка открива “игла в купа сено”

Нов интелигентен софтуер за търсене на текстова информация разработиха учени от Xerox. FactSpotter не се ограничава само до търсенето по ключови думи, а дава възможност да се открие буквално „игла в купа сено”, твърдят от компанията.
Софтуерът, създаден в изследователския център на Xeroxв Гренобъл, Франция, комбинира мощна лингвистична търсачка с лесно използваем интерфейс, така че всеки да може да задава въпроси към системата наобикновен език, използван в ежедневието.
За разлика от традиционните инструменти за търсене, FactSpotter търси не само по ключовите думи, съдържащи се в зададения въпрос, но и в контекста на документите, в който те са използвани. Например, при търсене в документи, в които се споменава Анджелина Джоли, системата ще даде и резултати, в които името й е заместено с местоимението „тя”. 
Умната търсачка може да прерови почти всеки документ независимо от езика, разположението, формата, големината или типа, твърдят от Xerox. Софтуерът  се възползва от начина, по който хората мислят, говорят и задават въпроси, и различава резултатите, като подчертава само полезните и релевантни отговори, вместо да дава хиляди безполезни документи.  
„Нашата търсачка от следващо поколение надскача обикновеното търсене чрез ключови думи, както и днешните програми за търсене в бази данни, които обикновено дават като резултат само 40 процента от всички релевантни документи, защото ключовите думи са твърде ограничаващи”, обяснява Фредерик Сегонд, мениджър на морфологичните и семантични проучвания в XRCE.
„Инструментът на Xerox е по-ефективен, защото анализира смисъла и връзките между документите. FactSpotter „разбира” смисловия контекст на търсенето, връща правилната информация на потребителя и дори подчертава точното положение на отговорите в документа”, уточнява Сегонд.
Очаква се технологията на Xerox да помогне на потребителите да управляват по-добре огромни бази данни и документни процеси в сферите на банкерството, финансите, правото и др. Като анализира значението едновременно и на въпросите, и на търсените документи, FactSpotter ще подобри скоростта на работата с бази данни. Например по време на решаване на правни казуси, софтуерът ще позволи определени факти да бъдат открити бързо сред хиляди, а често и милиони различни документи.
FactSpotter може да направи революция в операциите с динамични данни в сфери като риск мениджмънт, фармацевтични проучвания, анализ на пазара и конкуренцията, безопасност и борба с престъпността, смятат от Xerox.

Коментар