ЕС пред важно решение за Microsoft

След два месеца Европейският съд ще излезе с решение по възражението на Microsoft срещу нареждане, което налага глоби в размер на стотици милиони долари на най-голямата софтуерна компания в света. Причина за това бяха практиките на гиганта, които, според регулаторите, са антиконкурентни.
Съдът от първа инстанция, вторият по ранг в Европейския съюз, ще реши дали е правилно нареждането на Европейската комисия (ЕК) от 2004 година, според което Microsoft е нарушила законите за конкуренцията и затова трябва да плати глоба в размер на 497 милиона евро.
В допълнение към това, ЕС нареди на софтуерната компания да продава копие на Windows без своя софтуер Media Player. Освен това Microsoft трябва да сподели комуникационния код и информация за Windows със своите конкуренти, за да им помогне да разработят сървърен софтуер, който да работи гладко с широкоразпространената десктоп операционна система Windows.
Малко след тези събития регулаторите на ЕС глобиха Microsoft с още 280.5 милиона евро, защото не е доставила пълната и точна изискана информация за съвместимост. От софтуерната компания казаха, че ще обжалват и това решение.
Може да се очаква, че и Microsoft, и ЕК ще обжалват решението на Европейския съд, който е най-високата съдебна инстанция в ЕС, по решението на Комисията от 2004 година.

Коментар