10,000 служители взимат компютърен сертификат

4682 служители от администрацията получиха днес европейски признат сертификат за компютърни умения IT Card. Още над 5000 служители, които не са успели да се явят на всички тестове или не са издържали някои от тях, се очаква да се явят на изпитите по базови компютърни умения до края на м. Септември, съобщиха от Министерството на държавната администрация и административната реформа (МДААР).
Сертифицирането е част от мащабна инициатива на МДААР, в която от началото на 2007 г. се включват общо 10 000 служители от цялата страна. Тестовете се провеждат в над 400 центъра за IT Card, а сертификатите се издават от оторизирания представител на този сертификат – фирма „Немечек", която в края на 2006 г. спечели обществената поръчка за тази дейност.
IT Card е европейски признат сертификат, който представлява система за оценка, независима от обучения и от продукти на определени компании. Тестовете, които преминават включените в сертифицирането служители, са върху модулите Word, Excel и Internet. Сертификатът няма фиксиран срок на валидност и е в сила, докато съответният модул е в употреба, т.е. сертификатът е валиден само за версията, за която е положен изпитът.
Европейската практика показва, че сертифицирането е ефективен начин за преодоляване на различието в нивата на базовите компютърни умения на отделните служители. В Европа едни от най-широко разпространените сертификати за идентифициране нивото на компютърните компетентности са сертификатите ECDL, IT Card и Expert. И трите сертификата дават възможност за удостоверяване на различни нива на компютърна компетентност за работа с текстообработващи програми, електронни таблици, интернет и електронна поща.

Коментар