Наградата „Иновации“ на София Тех Парк спечели студентската компания Help U

Вчера се проведе петото издание на младежкия бизнес форум „Изгряващи звезди” в Интер Експо Център, София, организиран от Джуниър Ачийвмънт България. Събитието цели да изгради предприемачески знания и култура сред най-младите – учениците и студентите. Петото издание на мащабния бизнес форум събра 37 ученически и 20 студентски компании (над 500 ученици) от цялата страна, които представиха  компаниите си пред топ мениджъри и представители на държавните институции.

help u

София Тех Парк участва в журито, което определи  „Най-добра студентска компания на България за 2013 г.“ и връчи специалната награда „Иновации“ на студентската компания Help U от Техническия университет, София за разработката си Diabetes Assistant. Приложението помага на пациента при определяне на дозата инсулин преди всяко хранене, като използва индивидуалните характеристики на диабетика. Разработката на студентите демонстрира възможностите на математиката при решаване на ежедневните проблеми на болните от диабет.

Студентската компания Help U спечели наградата на София Тех Парк за иновации, защото отговаряше на бизнес критерии за успешен технологичен продукт, който може бързо да бъде приложен в бизнеса и има стойност за общността. Наградата „Иновации“ на София Тех Парк е на стойност: 1200 евро, които се дават за развитие и приложение на технологичната разработка на студентите, както и менторска подкрепа от страна на София Тех Парк.

По време на откриващата церемония на събитието вчера присъстваха: Президентът на България – г-н Плевнелиев, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова, посланикът на САЩ Н. Пр. Марси Райс и др., които поздравиха младите хора, пожелаха им успех в състезанието и изтъкнаха изключителната роля на предприемаческата култура за развитието на страната. Г-н Плевнелиев и г-жа Райс посочиха в изказването си, че бъдещето изграждане на София Тех Парк ще е ключово за бързото развитие на предприемачеството и приложението на науката и технологиите в бизнес развитието на България.

Чрез подкрепата и участието в Младежкия форум „Изгряващи звезди“, София Тех Парк започва своето виртуално съществуване и заявява желанието да подпомага общността в сферата на науката, предприемачеството и иновациите преди изграждането на физическата среда, в рамките на предоставения от Министерството на отбраната терен на 4-ти км. и преместването на събития в бъдещата сграда на Иновационния форум „Джон Атанасов“.

София Тех Парк е:

• Първият знаков проект на държавата, фокусиран върху развитието на иновациите, новите технологии и приложната наука;

• Целта е създаването на виртуална и физическа среда, в която идеи с широка приложимост срещат разнородна подкрепа и възможности за практическа реализация;

• Фокусът на парка ще бъдат информационните и комуникационните технологии, природните науки и зелената енергия;

• София Тех Парк е и инкубатор, в който научно-изследователските пробиви, с менторство от бизнеса, ще формира продукти и технологии, от които печелят всички;

• Съвместно с Техническия университет, Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Медицински университет, Българска академия на науките и бизнес клъстъри предстои да бъдат изградени изследователски лаборатории по информационни и комуникационни технологии, природни науки и биотехнологии и енергийни системи;

• Дългосрочно проектът цели да подпомогне създаването на икономика на знанието.

София Тех Парк се осъществява по оперативна програма “Конкурентоспособност”. Европейската безвъзмездна финансова помощ е 42.5 млн. евро, а останалите 7.5 млн. евро са съфинансиране от българската държава.