Как да върнем “живота” в нашия компютър

Повечето от нас използват Windows. Най-популярната операционна система безспорно има много предимства, както и недостатъци. С малко усилия и следване на препоръките ни може никога да не се срещнете с „лошата“ страна на Windows.

Преди всичко, трябва да сте наясно какво правите с Windows. Ако не се чувствате компетентен, по-добре не се ровете в настройките и не влизайте в системния дял на твърдия диск, за да изтривате различни файлове и папки (Windows почти винаги е инсталиран в дял С). Именно действия от подобен род водят до проблеми и нестабилност.

Първо вирусите

Много често причина за нестабилна работа, забавяне и грешки в работата на вашия компютър е заразата със зловреден код – бил той вирус, троянски кон или друг шпионски софтуер. Тъй като тези проблеми вече сме ги разглеждали (Как да предпазим компютъра от вируси, Не пренебрегвайте „spyware” и “adware), само ще отбележа, че инсталирането на антивирусна програма, защитна стена и софтуер за борба с шпионски програми не е препоръчително, а е просто задължително, за да избегнете сериозни неприятности.

Да приемем, че вашият компютър не е заразен или пък вече сте извършили почистването му. Следва да започнем със същинското почистване на твърдия диск – един от най-бавните компоненти в съвременния компютър. Ако хард дискът е силно фрагментиран, дори и да притежавате наистина бърз процесор, той няма да може да подобри значително общата производителност на системата. Защо ли? Причината се крие в това, че информацията, до която искате да достигнете, се намира именно върху силно фрагментирания диск и тя не може да бъде прочетена достатъчно бързо. Второ, силното фрагментираните дискове често водят до грешки, блокиране на системата, а понякога и до тотален отказ. Преди да започнете със самото дефрагментиране на диска, хубаво е да се отървете от всички временни файлове, а така също от нежеланите програми и игри.

Изтриване на временните файлове

За начало трябва да изчистите папката TEMP. Изтриването на временните файлове в спомената папка може да стане по два начина. Първият е да изчистите намиращите се вътре файлове ръчно – вариант, който не препоръчвам на начинаещите потребители и на тези, които не знаят какво правят. Но ако изберете него, можете да отидете в спомената папка и да изтриете всички файлове. Ако случайно някои от файловете са необходими в момента на операционната система или на някоя програма, просто ще ви бъде отказан достъп до тях и няма да можете да ги изтриете.

Вторият начин е да използвате помощна програма. Вариантите са много, като освен платени има и свободни програми. Не на последно място, вариант е вграденото средство за почистване в Windows, което се нарича Disc Cleanup. Как да стигнете до него? Натискате десния бутон на мишката върху диска, който искате да почистите, и избирате Свойства (Properties). Оттам ще видите бутон с име Почистване на диск (Disk Cleanup). Честно казано, не очаквайте отлични резултати от това средство, защото то не изтрива всички файлове, а само част от тях. Затова ще ви предложа друга програма, която е напълно безплатна – нарича се Ccleaner и може да я свалите от следния адрес: http://www.ccleaner.com/ccdownload.asp. Препоръчвам ви да ползвате именно тази програма, тъй като с нея няма никаква опасност по погрешка да изтриете някой важен файл.

След като приключите почистването на временните файлове по един от описаните начини, следва почистването и на временните интернет файлове. Докато сте в интернет, вашият браузър кешира информация, т.е извършва записване на страниците в специална папка, наречена Temporary Internet Files. Кеширането се прави с цел облекчаване на трафика, когато зареждате едни и същи страници. Изчистването на съдържанието на папката отново може да бъде извършено по споменатите начини, като и тук ви препоръчвам програмата Ccleaner. Нищо не ви пречи, разбира се, да отидете в папката и да изтриете всичко на ръка.

Изтриване на ненужните програми

След като приключите с предните две процедури, може да изтриете и всички ненужни програми и игри, вкл. демо версии, които са спрели да функционират. Това става като отидете в контролния панел и отворите Добавяне/премахване на програми (Add/Remove Programs). Оттам можете да деинсталирате всичко ненужно. От същото място може да премахвате и ненужните компоненти на Windows. Но при тази операция подходете с голямо внимание – ако не знаете какво правите, не експериментирайте, за да не ви се налага да инсталирате отново Windows.

За прегледност и удобство може да премахнете някои от препратките (shortcut) натрупали се на вашия работен плот (desktop).

Споменатите до момента стъпки може да изпълните и в обратен ред.

Често срещано явление е някои програми да не изтриват създадените от тях временни файлове. Те обикновено са с разширение tmp, така че, ако ги срещнете някъде и са по-стари, можете спокойно да ги изтриете. Ще срещнете също така и временни файлове на текстообработващата програма Microsoft Word. Ако тя не е стартирана в момента, явно тези файлове са останали поради някаква причина и можете да ги изтриете.

Почистване на регистъра

Сега, за да оптимизираме работата на операционната система, трябва да почистим регистъра от всички грешки. Почистването може да стане ръчно, но това е вариант, който не ви препоръчвам. Ровичкането в регистъра е особено опасно, а пълното почистване е на практика невъзможно, тъй като трябва да прегледате хиляди редове. Но все пак ще спомена как можете да достигнете до регистъра на Windows. Натиснете Старт (Start) бутона и от там изберете Run. Ще се отвори прозорец, в който трябва да напишете regedit. Всичко, което правите оттук насетне, е на ваша отговорност.

За да почистите безопасно регистъра, използвайте програма. Отново имате доста голям избор между платени и безплатни програми. И аз отново ще ви препоръчам да използвате Ccleaner. Задължително преди да изтриете грешките в регистъра, направете резервно копие (програмата ще ви пита преди всяко изтриване дали да прави резервно копие; дали ще правите всеки път резервно копие е ваш избор, но първият път е просто задължителен).

Дефрагментиране на твърдия диск

След като приключихме с основното почистване, идва време да се погрижим за производителността на твърдите дискове, като извършим дефрагментиране. За тази цел има множество програми, вкл. и вградената в Windows. Добри резултати ще получите с една от следните две програми: Diskeeper и O&O Defrag. Актуалната версия на първата е 10, Имайте предвид, че програмата не е безплатна. Може да избирате между три различни версии, предназначени за домашни потребители и малки офиси, като в зависимост от версията варира и цената, която трябва да платите. За повече информация и възможността за сваляне на пробна версия посетете сайта на производителя: http://www.diskeeper.com/. Вторият продукт, O&O Defrag, също е доказал възможностите си. Неговата актуална версия е 8.5 и от сайта на производителя можете да изтеглите пробна версия: http://www.oo-software.com.

Която и от двете програми да изберете, трябва да извършвате периодично дефрагментиране на твърдия ви диск, за да избягвате силното фрагментиране. Колкото повече е фрагментиран един диск, толкова повече време ще бъде необходимо на програмата да извърши дефрагментирането.

Коментари по темата: „Как да върнем “живота” в нашия компютър”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Nqmam komp. Kakwo da prava? Help!

  2. хелп

    хелп

  3. Anonymous

    Р

  4. hristo nikolov

    imam virus v kumpiutara mi kak da go pocista

  5. "mscol.exe"

    Malwarebytes Anti-Malware —– Сканира и чисти вируси ( mscol.exe )
    1.mbam-setup-1.70.0.1100.exe

    За 100% сигурност проверка правим с тази програмка…
    2.ComboFix.exe
    Важно: По време на работата на ComboFix не бива да се движи мишката и да се натискат клавиши от клавиатурата.
    Просто търпеливо оставете ComboFix да си свърши работата, без да използвате компютъра за други цели,
    като затворите всички програми 😉

    Нека да направим една последна проверка.
    3. SystemLook.exe
    !!!Копирайте съдържанието на следния код в текстовото поле на програмата

    :filefind
    mscol.exe
    msmon.exe
    msker.exe
    mscon.exe
    :dir
    C:\Users\Pr0gr3sS1v3r\AppData\Local\Temp /s
    :reg
    [HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] /s
    :regfind
    Integrated Driver

    !!!Кликнете на бутона Look, за да започне сканирането.

    И накрая да забързаме малко машинката като спрем някои ненужни процеси…

    Start => msconfig.exe => Startup и премахнете отметките от:

    SunJavaUpdateSched
    StartCCC

    Start => services.msc => от листа с услугите намерете следните…
    избирайте ги една по една и натискайте STOP, а от startup type => падащото меню ги сложете на Disabled

    Windows Search
    AMD External Events Utility
    Windows Media Player Network Sharing Service

    Добре е да направите и следното =>
    Изтеглете и стартирайте инструмента на Symantec – Noscript.exe => изберете Disable
    (това ще попречи на някои зарази да се разпространяват)…
    Ако се наложи да пуснете после някакъв vbs, js или друг скрипт просто отново чрез инструмента изберете Enabled.

  6. ??????

    gledah edno klipche koeto kazva da napisha run v starta no tazi programa az gi nqmam pomognete mi

  7. ????

    Ако може някои да ми помогне моля да ме намери в скупе Grazysector_online

  8. ????

    Аз имам един найстина сериозен проблем. При стартирането на ПЦ-ТО ми исписва фаил които не трябва да бъде грешка "mscol.exe"

Коментар