Идват първите лаптопи с безжичен USB

Първите лаптопи с безжичен интерфейс USB ще се появят скоро на пазара. Компаниите Lenovo и Dell вече са готови с преносими компютри, които включват модул за Wireless USB, според информация от форума USB Implementers Forum.

Lenovo ThinkPad T61/T61p и Dell Inspiron 1720 ще са сред първите продукти, които удовлетворяват изискванията на новия стандарт Certified Wireless USB. Китайският производител Lenovo има пълна готовност да пусне своя нов лаптоп на пазара, докато моделът на Dell се очаква да излезе в началото на есента.

WUSB ще работи по подобие на Bluetooth, но при значително по-висока скорост. В същото време, новият интерфейс ще предложи удобството на популярния сега жичен USB 2.0. В основата на безжичния USB e технологията Ultra Wideband (UWB), която позволява предаване на данни със скорост до 480 Mbps на разстояние до 3 метра. При увеличаване на разстоянието до 10 метра, скоростта намалява на 110 Mbps.

Освен в лаптопи, безжичният USB скоро ще стане характеристика и на редица други периферни устройства като принтери, външни дискове, мишки, клавиатури, цифрови камери, MP3 плеъри и др. Според анализатори, през 2011 година ще има около 500 милиона WUSB устройства, в сравнение с 1 милион към края на настоящата година.

Коментар