Cisco Systems придобива дял от компанията VMware

Cisco Systems ще плати $150 милиона за малък дял от компанията за софтуер за виртуализация VМware, която е част от лидера в системите за съхранение EMC. Делът на мрежовия гигант ще бъде около 1.6%, съобщи informationweeek.com.

В момента VМware е начело на един пазар, за който се смята, че ще придобие изключително голямо значение за компютърната индустрия. Компанията създава софтуер, който може да направи един компютър или сървър да работи като няколко.

Фирмите, които имат софтуер за виртуализация, печелят от това, че могат да използват повече компютърна мощ с по-малко на брой машини. Освен намаляване на броя на новите машини, което ще им донесе големи капиталови оперативни спестявания, със софтуера за виртуализация компаниите сериозно съкращават и разходите за електроенергия.

Анализаторите отдават на VMware около 85% от бизнеса с решения за виртуализация. Очаква се този пазар да нараства с по около $20 милиарда през следващите няколко години.

Междувременно, EMC обяви, че продажбите на VMware са се увеличили с 89% на $298 милиона за второто тримесечие, в сравнение със същия период от миналата година. По-рано през този месец Intel се съгласи да инвестира $218.5 милиона в поделението на EMC.

В същото време, Microsoft, най-големият потенциален конкурент на VMware, се приготвя да предизвика лидера с нов софтуер. Това обаче няма да стане много скоро, тъй като софтуерният гигант вече отложи пускането на публичната бета версия на своя основен продукт, от който се очаква да конкурира решенията на VMware. Продуктът се очаква през втората половина на тази година.

Cisco, водещият производител на суичове и рутери, които движат IP трафика, се интересува от VMware, защото нейните решения ще увеличат ефективността на центровете за данни на корпоративните клиенти на мрежовия гигант.

Коментар