Създателят на Уикипедия ще се конкурира с Google

    
Джими Уейлс, създателят на онлайн енциклопедията Уикипедия (Wikipedia), разкри детайли за разработената от общността на отворения код търсачка. Новият сайт, който се очаква да бъде пуснат до края на 2007 година, ще комбинира редактиране с човешка помощ и компютърно контролирани търсения.

По-рано тази година фирмата на Уейлс, Wikia, закупи правата на уеб платформата Grub, припомня computing.co.uk. Потребителите на Grub свалят програма, която използва процесорната мощ на техния компютър, когато машината е в неактивен режим (idle). Ако тази платформа бъде възприета от много хора, то това ще намали нуждата на Wikia да създава своя уеб мрежа.

Според Уейлс, комбинацията от човешко участие и компютърна технология в търсенето може да помогне на Wikia Search да се справя и с по-сложни думи, които имат множество значения. Ако резултатите от търсенето са с много добро качество, това наистина ще промени равновесието в силите – от компаниите за търсене до издателите. Wikia е събрала капитал в размер на 14 милиона долара, като 10 от тях са предоставени от Amazon.com.

Коментар