HP назначава нови хора в центъра си у нас, ще обслужва ЕМЕА

Корпорацията Hewlett-Packard обяви, че разширява дейността на своя Глобъл Деливъри Център в България. Нови 250 работни места към вече обявените 1000 ще бъдат открити през тази и следващата години, стана ясно на пресконференция в София.

Новопривлечените специалсти ще имат по-скоро финансов профил. Това се налага от висококвалифицираните дейности на центъра, свързани с бизнес и финансови анализи и административно обслужване както за HP, така и за клиентите на компанията от Европа, Близкия Изток и Африка (EMEA).

Компютърният гигант избра българската аутсорсинг компания Софика Груп АД за партнъор по новите проекти, които предстои да бъдат реализирани в центъра. Софика е била одобрена на международен конкурс, проведен в централата на HP в Германия, която отговаря за EMEA региона. Българската фирма ще работи наред с другите два чуждестранни партньори на HP – компаниите Ажилон Консултинг и Сайтел.

“За една година работа на HP Глобъл Деливъри Центъра в България бяха постигнати отлични резултати, което е причина компанията да възложи нови проекти за изпълнение на българската си операция. Това е още една стъпка от дългосрочната стратегия на HP за постоянен ръст и инвестиции, в която България изпълнява ключова роля”, каза Саша Безуханова, генерален директор на HP за България.

Държавната помощ, която компанията е получила за своята дейност през 2006 година, е около 2 милиона лева и представлява малка част от инвестициите на HP в страната, заяви Саша Безуханова. До момента, само за обучение, HP е инвестирала десетки милиони лева. 

По програми, финансирани от HP, са обучени 200 студенти в трите университета – Софийски, Нов Български и Технически, стана ясно още от пресконференцията. Обученията по стандарти на MIT и Stanford стартираха през септември 2006 година. 180 от студентите са преминали курс по UNIX, а 20 по ITIL.

Преди да бъдат започнати тези програми, от HP са провели курсове с преподавателите, след това са ги подложили на изпит за сертификат, който им дава право да преподават на избраните студенти. За новата академична година от HP планират да започнат обучението на нови 270 студенти. Предстои да бъде въведен и курс по системи за съхранение на данни, през който ще преминат 90 студенти.

Глобъл Деливъри Центъра на компанията се намира в Бизнес парка и се помещава в сграда с площ от 10 000 квадратни метра. HP ще наеме още една толкова голяма сграда. Служителите, работещи там, преминават курс на обучение с продължителност между 3 и 6 месеца в зависимост от длъжността.

Междувременно стана ясно, че от 1 ноември всички служители на Hewlett-Packard, включително и тези от България, ще могат да купуват акции на компанията.

Коментар