Dell търси пробив на масовия пазар

Американската компания Dell обяви, че e доставила своя пръв “Made in India” компютър. Водещият РС производител се надява да увеличи значително своите продажби на местния пазар, който расте с 30% годишно, писа siliconvalley.com.

Десктоп компютърът, произведен в новата фабрика на Dell в южния индийски град Ченай, е бил доставен на аутсорсинг компанията Infosys Technologies – един от най-големите клиенти на Dell в страната. От представителството на компанията в Индия отдават на фабриката в Ченай стратегическо значение, като важна част от плановете за растеж и просперитет на Dell на местно ниво.

За фискалната година, приключила през март 2007, в Индия са били продадени 6.3 милиона компютри, според данни на хардуерната компания MAIT. През последните години продажбите на сървъри и компютри на Dell на големи индийски клиенти вървят много добре, но компютърният гигант все още не може да пробие на масовия пазар за PC-та и лаптопи. Причината е, машните на компанията са сравнително скъпи в Индия, което отчасти се дължи на това, че Dell продава там напълно завършени системи, плащайки повече задължения, отколкото конкурентните местни производители.

Новата фабрика на Dell обаче може да промени ситуацията. Първоначално в нея ще се произвеждат по 400 000 десктоп компютъра годишно. Заводът, намиращ се в Срайперумбудур, индустриален център до Ченай, е третата локация за производство на Dell в Азиатско – Тихоокенския регион.

Коментар