Проучване: Лазерните принтери са опасни за здравето

Офис служителите дишат по-лесно откакто пушенето на публични места беше забранено. За съжаление вече съществува нова причина, която поражда безпокойство за здравето на хората, работещи в компании и ведомства, алармира CNET News.

Според проучване на екип от университета по технологии в Куинсленд, водено от професора по физика Лидия Моравска, обикновеният принтер изпуска прашинки от тонера, които могат да достигнат до белите дробове и да доведат до респираторни и сърдечносъдови проблеми.

Учените са тествали 62 модела лазерни принтери, всички сравнително нови. Проучването е установило, че 17 от моделите са "високи разпространители" на тонерни прашинки. В същото време, експертите твърдят, че копирните машини в офисите нямат вредни емисии, въпреки че използват аналогична технология.

Тествани са принтери на четири от основните производители – Canon, HP, Ricoh и Toshiba. В екипа на Моравска, който е част от международна лаборатория за качество на въздуха и здравеопазване, участват специалисти по атмосферни частици.

Макар и да не е направен пълен химически анализ на прашинките, някои от тях са канцерогенни, се казва в доклад, публикуван в The Sydney Morning Herald. Сред машините, които изхвърлят най-много вредни частици, са моделите LaserJet 1320 и 4250 на Hewlett-Packard. Проучванията обаче показват и че осем от принтерите HP LaserJet 4050 не изпускат никакви емисии.

Данни за принтерните емисии са били открити съвсем случайно. Едно разследване на офисни вентилационни системи, извършено съвместно от университета в Куинсленд и Департамента по обществени сгради установило пет пъти по-голяма концентрация на прашинки в офисите, отколкото причинената от трафика по улиците.

Чрез електронни уреди учените проследили емисиите на прашинки до принтерите. Емисиите се увеличавали през деня, когато машините са били оставяни в режим "standby" или са работели на пълни обороти.

Екипът на Моравска е тествал и своите собствени принтери, като е премахнал вредните за здравето модели. След направеното откритие, учените изискват създаване на правила за принтерните емисии.

Коментар