Зашеметяващо второ тримесечие за гиганта Nokia

 
Nokia подсили своята позиция на най-голям производител на клетъчни телефони в света, благодарение на много силно второ тримесечие. Компанията е успяла да увеличи пазарния си дял, като е реализирала и сериозен растеж на развиващите се пазари.

Финландската фирма е надминала очакванията на пазара, в резултат на което е увеличила стойността на акциите си с 8%, писа siliconvalley.com. Чистата печалба на компанията за периода април – юни се е увеличила на 2.82 милиарда евро ($3.85 милиарда) – от 1.14 милиарда евро за същия период от миналата година. Приходите от продажби на Nokia са нараснали с 28% на 12.6 милиарда евро ($17.2 милиарда), като за същия период на 2006 година са били 9.8 милиарда евро.

Финландският гигант е продал около 100 милиона мобилни устройства през второто тримесечие, което е увеличение с 29% в сравнение с Q2 от 2006. Общо за индустрията растежът на броя продадени устройства е само 14%, като пазарът е достигнал 262 милиона хендсета.

Nokia обаче се притеснява за своето представяне в мрежовите операции, където компанията описва пазарните условия като много трудни, заради изключително силната конкуренция.

Най-голямо увеличение на продажбите на хендсети Nokia е реализирала в Средния Изток и Африка – 37%. В Азиатско – Тихоокеанския регион и Китай продажбите също са били много силни с увеличение от 36%. Много от телефоните от висок клас на компанията – Nokia 6300, N95 и E65 – са се представили отлично, казват от финландската фирма.

В Европа, където общите продажби на мобилни устройства са се увеличили с над 28% до 27 милиона бройки, Nokia също се е на високо ниво. Компанията вече има глобален пазарен дял от 38%, което е увеличение с 4% в сравнение с Q2 на 2006 година и с 2% в сравнение с Q1 на тази година. От Nokia заявиха, че очакват нарастване на дела си и през третото тримесечие. 

Коментар