Роботи-картечници за US армията в Ирак

 
През декември компанията iRobot представи своята умна машина PackBot, която може да засече неприятелски огън на автомат АК-47 чрез системата REDOWL (Robot Enhanced Detection Outposts with Lasers). Само след няколко месеца от фирмата извадиха робота SUGV Early (Small Unmanned Ground Vehicle), който e с около 30% по-лек.

Американската армия продължава в същия дух на бойното поле със своя нов робот SWORDS (Special Weapons Observation Remote reconnaissance Direct action System). В Ирак вече се използват три такива робота, като благодарение на способностите на машините, войниците могат да се предпазят от неприятелски огън.

Всеки робот може да носи до 3 картечници M249, които се контролират от войник чрез дистанционен терминал, пише dailytech.com. Това означава, че всеки изстрелян куршум ще бъде даван с позволението на управляващия машината човек, т.е. роботът няма да открива огън без предварително разрешение.

Досега тези роботи не са участвали в престрелка на бойното поле. Армията на САЩ е много доволна от машините SWORDS, с които в момента разполага, но е поискала още 80 допълнителни бройки за използване в полеви условия. Финансирането на сделката обаче не е било одобрено.

по темата: „Роботи-картечници за US армията в Ирак”

добавете коментар...

  1. Avatar

    Доколкото гледах записи с демонстрации и спецификации – не мисля че има шанс някой невинен да пострада. Даже не мисля че има шанс някой враг да пострада 🙂

  2. Машините намаляват риска за живота на войниците

    И увеличават риска за живота на мирното население!!!

Коментар