HTML5 доминира при мобилните приложения

HTML5 приложенията вече могат да работят в браузърите на 70% от смартфоните, таблетите и РС-тата

HTML5 приложенията вече могат да работят в браузърите на 70% от смартфоните, таблетите и РС-тата

Технологията HTML5 (HyperText Markup Language) постепенно се налага като доминираща при мобилните приложения, сочат резултатите от проучване на Json & Partners.

Преди една година 48% от разработчиците използваха новия стандарт HTML5. На пазара имаше около 1000 мобилни HTML5 игри и 40 действащи издатели.

Към края на 2013 г. броят на смартфоните и таблетите с браузъри, поддържащи HTML5, ще превиши 1,4 млрд. броя. Приложенията, създадени на база HTML5, вече могат да работят в браузърите на 70% от смартфоните, таблетите и персоналните компютри.

Към 2015 г. 80% от мобилните приложения ще бъдат напълно и частично написани на база HTML5. Но едно е сигурно – HTML5 няма да замени напълно „нейтив” приложенията в близко бъдеще.

Едно от най-важните нововъведения в спецификацията HTML5 е елементът „video”, който позволява възпроизвеждане на видео непосредствено в уеб страницата, без използване на плъгин. Услугата за отдаване на цифрови филми под наем Netflix преминава към поточно HTML5 видео. YouTube също замисля внедряване на HTML5 плейър, очаква се сериозна поддръжка на HTML5 и от страна на SmartTV отрасъла.

На този етап са много популярни хибридните разработки, отбелязва Json & Partners. Компанията-разработчик може да използва или не HTML5 в зависимост от спецификата на проекта.

Коментар