Нов LCD решава проблема със зрителния ъгъл

Тайвански изследователи създадох нов тип LCD екран, който решава проблема с ъгъла на виждане. Течните кристали на дисплея се движат, за да осигурят най-доброто качество, става ясно от публикации в интернет.
Както е известно, при наблюдаване на LCD екраните отстрани, под ъгъл, качеството на картината се влошава. Зрителният ъгъл е една от характеристиките на всеки течнокристален екран.
Новият дисплей на тайванските учени осигурява отлично качество, независимо под какъв ъгъл се наблюдава картината. Разработката, на ниво прототип, използва малки камери зад LCD екрана, които следят главата на потребителя и настройват течните кристали за получаване на най-добро изображение.
Следващата стъпка е да се миниатюризират камерите до инфрачервени сензори, които улавят движението на очите. Това ще позволи създаване на по-малки дисплеи за портативни устройства.
Недостатък на технологията е, че може да разпознава само един потребител, което възпрепятства приложението й в телевизорите с висока резолюция, гледани от повече хора едновременно. Затова пък пътят на новите екрани към медицината изглежда отворен и чист.

Коментар