Уеб 2.0 технологията щяла да катурне Microsoft

Доминирането на Microsoft на софтуерния пазар кара бизнесите да не забелязват проблемите в продуктите на компанията, казват от фирмата за анализи Gartner пред computing.co.uk. Растежът на Web 2.0 технологиите обаче ще оспори първото място на софтуерния гигант, твърди доклад от миналата седмица.

Желанието на бизнесите е да стандартизират работата си на една платформа. Така Microsoft може да бъде предизвикан от ключови вендори на ифраструктура, като SAP и Oracle, се казва в доклада. Софтуерът на Microsoft не винаги е най-добрият за фирмите, но те го избират, повлияни от комбинацията на интеграция, лесна употреба и агресивни продажби и маркетинг.

Разчитайки само на решенията на софтуерният гигант обаче, фирмите ограничават гъвкавостта си, а освен това се създават зависимости от другите продукти на доставчика, пише Gartner в своето проучване. Но внезапната поява на Web 2.0 системите на пазара ще подкопае стабилната лидерска роля на Microsoft като доставчик и по-скоро ще превърне софтуерния гигант в последовател, отколкото в лидер.

Коментар