Български софтуер ще подпомага изследванията на рака при деца

Български технологии са включени в три конкретни американски проекта, единият от които е свързан с детската болница в Синсинати. Сътрудничеството на Metamatics и Онтотекст е свързано с анализ на медицински статии и експериментални данни, които подпомагат изследванията на рака при деца, съобщиха от Сирма Груп.
Наскоро Metamatics и Онтотекст, бизнес звено на Сирма Груп АД, подписаха споразумение за сътрудничество по проекти, свързани с био-информатиката в академични и болнични сектори, вкл. текущи начинания с детската болница в Синсинати и Университета в Мичиган.
Според договора, Онтотекст ще предостави две свои софтуерни технологии: платформата KIM (семантичен анализ, извличане на данни и търсене в текст) и OWLIM (семантично хранилище, специализирана база данни, създадена да обработва милиарди факти и термини). Всеобхватността на семантичното хранилище ще позволява на KIM платформата да анализира големи обеми от неструктурирани данни и да създава връзки между тях и огромните бази данни.
Metamatics, от своя страна, ще интегрира и оперира с технологиите на Онтотекст за анализиране на текст с медицинско съдържание. Целта на компанията е да идентифицира критичните термини и връзките им с научната литература, да ги направи достъпни за всички специализирани крайни потребители.
“Metamatics се свързаха с нас, след представянето ни на престижните международни конференции “WWW2007” и “SemTech2007 в Канада и  САЩ”, сподели Атанас Киряков, ръководител на Онтотекст.
„След усилени преговори през юни и юли сега вече имаме подписаноспоразумение, с което партньорите ни получават право да използват две наши технологии (KIM и OWLIM) за три конкретни техни проекта, единият от които е свързан с детската болница в Синсинати. Те ще се опитат да направят анализ на медицински статии и на данни от изследвания, да подпомогнат изследванията на рака при деца”, допълни Киряков.
“Софтуерът на Онтотекст предоставя големи възможности за семантично анотиране с впечатляваща ефективност върху данни с огромен мащаб”, каза Питър Дрейслър, президент на Metamatics.
Metamatics прилага анализ на текст главно в контексти, където възможността да се свържат извлечените термини към контролирани речници е критична. Компанията ще комбинира продуктите на Онтотекст и специализираната експертиза на Metamatics във внедрявания на софтуер, свързан с ”науките за живота” – медицина, биология, фармацевтика, и др.
Американската компания има офиси в Ан Арбор, Мичиган, където поддържа ефективни партньорства с няколко лаборатории за био- и медицинска информатика в Университета в Мичиган, както и с някои големи фармацевтични фирми. 
Като водещ доставчик на семантични технологии, Онтотекст поддържа връзки с реномирани академични центрове и участва в множество софтуерни инициативи, вкл. проекта GATE с Университета в Шефийлд, Великобритания.

Коментар