Тайландци спечелиха световното ИТ състезание

Тайланд е победител в категорията „Софтуерен дизайн” на най-голямото студентско състезание по ИТ – Imagine Cup 2007, организирано от Microsoft. На финалния етап в Сеул участваха избрани екипи сред общо 100000 студенти от повече от 100 страни. Отборът на Тайланд „3KC Returns” с проекта „LiveBook!” спечели първо място в категорията „Софтуерен дизайн” и получи $25000.
Тази година 55 отбора-финалисти в категорията „Софтуерен дизайн” създадоха приложения, използвайки платформа и средства на разработка на Майкрософт, като темата бе „Представете си свят, в който технологиите помагат на всички да получат по-добро образование".
За първи път български отбор присъства на финала. Екипът на BrainStorm – Деян Варчев, Ивайло Братоев, Стефан Добрев, Стефан Захариев с ръководител Йордан Димитров, представи проекта си „Буквар”. За жалост обаче той не намери място сред наградените разработки.
Второ място в категорията Софтуерен дизайн спечели отбор от Корея с проекта Finger Code, а на трето място са програмистите от Ямайкас  проект CADI.
Imagine Cup 2007 излъчи призови тройки в още осем категории, в две от които място намериха програмисти от Румъния, а в една – и от Сърбия.
Състезанието се провежда за 5-та поредна година и има за цел да даде шанс на студентите на реализират технологични и художествени проекти извън учебната зала. Отборите разработват иновативни проекти, които имат практическо приложение и представляват реални решения на реални проблеми от живота.
Франция ще е домакин на Imagine Cup 2008 в Париж с тема “Представете си свят, където технологиите помагат за постигане на устойчиво развитие.”

Коментар